6 Vragen die elke selfpublisher beantwoord wil hebben

Gepubliceerd op 10 februari 2023 om 16:14

Ik had niet alle antwoorden en ik was me er niet van bewust

En toen had ik het even benauwd. Er was een regel die ik niet kende, die ik als zelfstandig ondernemer en selfpublisher wel had móeten kennen. Onbedoeld was ik in overtreding en buiten de zenuwen die ik daarvan ondervond, was ik ook wel boos. Waarom had niemand mij dat verteld? Voordat ik mijn eigen boeken ging uitgeven, wilde ik wel weten hoe ik dat het beste kon doen. Hoe werkte selfpublishing eigenlijk? Waar moesten mijn boeken aan voldoen? Welke regels en wetten waren voor mij van toepassing? Ik zocht op de site van de KvK, van het MKB, verschillende selfpublishing bedrijven, de overheid en vond gerust veel aan informatie. Ik heb er heel wat uren in gestoken om helder te krijgen wat ik mocht, kon en moest.  En toch miste ik cruciale informatie.

Waar dit blog over gaat

Het internet voorziet je van veel informatie, maar blijkbaar niet van alle informatie, zelfs als je heel erg je best doet om het te vinden. Er is niet één site, of één plek waar je alle regels kunt vinden die voor jou gelden als je je eigen boek wilt uitgeven. Best wel gek eigenlijk. Om jou op weg te helpen geef ik je hieronder de antwoorden op vragen die je als selfpublisher moet stellen.

Vraag 1: Moet je voor elk boek een ISBN-nummer aanvragen?

Als jij een boek schrijft wat je bij een cursus wilt weggeven of een boek voor jezelf schrijft en cadeau doet aan een aantal vrienden of familieleden, dan hoeft het niet. Ook niet als je bijvoorbeeld een e-boek/ boek maakt als gratis weggever om zo e-mailadressen te verzamelen voor je bedrijf en zelfs niet als je je boek aan klanten wilt verkopen. Wanneer moet het dan wel? Als je je boek wilt verkopen via het Centraal Boekhuis. Elk boek dat je via die weg wilt verkopen, MOET een ISBN-nummer hebben. Je kunt via ISBN.nl een los ISBN-nummer aanvragen voor € 106,66 of 10 ISBN-nummers voor € 276,57. Deze bedragen zijn exclusief 21% btw.

Vraag 2: Ik zie altijd barcodes op de achterkant van het boek. Wat zijn dat?

Dit zijn EAN-codes en een EAN-code wordt  aan een artikel toegekend. Als je deze code scant, heb je meteen allerlei informatie over het item. Het is een 13-cijferige code en als je jouw boek gaat uitgeven met een Isbn nummer, bestaat deze code uit jouw aangevraagde ISBN-nummer. Verplicht als je je boek wilt uitgeven via het CB, dus zorg dat je de barcode op je boek hebt staan. Je kunt een betaalde site kiezen om de barcode te genereren of een gratis site. Dit zijn een aantal voorbeelden: betaald: Gs1 (Dit is de officiële site die EAN-codes uitgeeft) en AIS-Scanology b.v.

Gratis: Terry Burton barcodewriter generator

Je barcode moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Kijk hier om te lezen hoe dat precies zit:

Vraag 3: Ik lees wel eens iets over een vaste boekenprijs. Hoe zit dat?

Als je boek klaar is, meld je het aan bij Het Commissariaat voor de Media (CVDM) minimaal een week voordat je je boek op de markt brengt. Je bepaalt dan een vaste prijs voor je boek. Als je iets met die prijs wilt doen, bijvoorbeeld i.v.m. een actie, moet je dat doorgeven aan het CVDM. Bekijk op de site van het CDVM de voorwaarden, want niet naleven kan je een boete opleveren. De prijs die jij bepaalt voor jouw boek, staat vanaf het moment van aanmelden vast voor een jaar. In dat jaar mag je die niet wijzigen. Na dat jaar kun je je prijs aanpassen. Deze vaste boekenprijs is ingesteld om oneerlijke concurrentie tegen te gaan. Je kunt je voorstellen dat wanneer een supermarktketen boeken voor een veel lager bedrag verkoopt dan een boekhandel, niemand ooit nog naar een boekhandel gaat.

Vraag 4: als ik een e-boek wil uitgeven, moet ik dan ook een ISBN-nummer aanvragen, een EAN-code plaatsen en het boek aanmelden bij het CVDM?

Als je een e-boek wilt uitgeven, moet je ook een ISBN-nummer aanvragen als je het via het CB wilt uitgeven en ook partijen als Bol.com vragen erom. Als je je boek als e-boek en papieren boek uitgeeft, heb je twee ISBN-nummers nodig. Ook heeft je e-boek een EAN-code nodig. Je hoeft het dan weer niet aan te melden bij het CVDM, omdat een e-boek niet echt als een boek erkent wordt. (Dat is nu zo, maar houd het in de gaten. In de toekomst kan het natuurlijk altijd veranderen.)

Vraag 5: Ik wil mijn boek uitgeven in eigen beheer. Hoe doe ik dat?

Er zijn verschillende mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld je boek schrijven en het via een bedrijf als Boekscout, Brave New Books en Pumbo uitgeven. Deze bedrijven nemen het hele proces voor je uit handen en jouw boek komt op hun site te staan. Je ontvangt als auteur royalty’s over je verkochte boeken. Het kost je dan niets om je boek uit te geven, je kunt ze voor een gereduceerd tarief zelf aanschaffen en doorverkopen en je hoeft zelf ook geen ISBN-nummer aan te vragen. Dit wordt allemaal geregeld. Heel fijn als je niet zit te wachten op al die aspecten die ik hieronder beschrijf. 😊

Wil je je boek zelf laten drukken en uitgeven, dan zul je dus wel zelf een ISBN-nummer, een EAN-code moeten aanvragen en je boek aanmelden bij het CVDM. Laat een professional je boekcover maken, of maak deze zelf in een programma zoals bijvoorbeeld Canva. Je bent dan ook zelf verantwoordelijk voor de vorm waarin je je boek uitgeeft. Wil je een klein boek met een zachte kaft, of een groot boek met een harde kaft? Er is van alles mogelijk. Je bepaalt zelf welk soort papier je wilt voor je boek, welk lettertype, hoe groot je letters zijn, en welke kleur. Je bestelt papieren boeken bij een drukkerij of maakt via een programma als bijvoorbeeld Calibre je eigen e-boek. Daarna moet je zelf zorgen voor publiciteit, inkoop en verkoop van je boek. Bouw je eigen website. Bijvoorbeeld via JouwWeb of Jimdo of koop een eigen domeinnaam en bouw je website via Wordpress. Verkopen kan via grote kanalen zoals Bol.com of Amazon of vraag in je lokale boekhandel of je daar een aantal van je boeken neer mag zetten. Tip! Zorg dat je de afspraak met jouw boekhandel op schrift hebt. Zo kunnen er nooit misverstanden ontstaan.

Vraag 6: Waarom je boek deponeren bij de Koninklijke Bibliotheek?

De Koninklijke bibliotheek bewaart alle publicaties van boeken die worden aangemeld. Zo blijft je werk vindbaar, beschikbaar voor studie en onderzoek en behoort voortaan bij het cultureel erfgoed van Nederland. Voorheen werd elk boek in fysieke vorm gedeponeerd bij de KB, maar tegenwoordig wordt het op prijs gesteld als je een digitale versie van je boek inlevert. Heb je een prentenboek geschreven, dan kun je natuurlijk wel een fysiek exemplaar inleveren. Je kunt je bij de KB aanmelden en je krijgt dan een uitnodiging om jouw boek bij het Depot van Nederlandse Publicaties van de Koninklijke Bibliotheek aan te bieden. Zo wordt jouw boek ook onderdeel van de Nederlandse geschiedenis. Hoe gaaf is dat?

Tot slot:

Ik wens je veel succes met het uitgeven van je boek. Wil je meer weten over het schrijven van boeken, meedoen met een schrijfwedstrijd of meer blogs lezen? Kijk dan op mijn website. Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe uitgaven en acties? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief en volg mij op Facebook. Wanneer je je aanmeldt voor de nieuwsbrief ontvang je gratis minilessen die je helpen bij je schrijfproces.

Groetjes,

Alexandra Schot


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.